Nie ma takiej rzeczy, ktrej wola ludzka, nie by?aby zdolna osi?gn?? przez dobrowolne dzia?anie jednostek
po??czonych we wsplnym
wysi?ku. _Alexander de Tocqueville_

Menu witryny

Projekty

Dzisiaj jest: Środa
13 Grudnia 2017
Lucja, Łucja, Otylia, Włodzisława
Zodiak: Strzelec

Historia unihokeja PDF Drukuj Email
niedziela, 21 sierpnia 2011 17:47

Historia

Unihokej jest niezwykle popularny w krajach skandynawskich. Gra ta nosi r?ne nazwy: w Szwecji i Rosji - innebandy, w innych krajach europejskich i azjatyckich w krajach azjatyckich (m.in. w Japonii, Indiach) - unihoc, Anglii - floorball, a w Niemczech - land hockey. Mi?dzynarodowa Federacja tej dyscypliny przyj??a nazw? floorball.

Korzeniami swoimi si?ga lat pi??dziesi?tych. W tym okresie powsta?a w USA gra dla m?odzie?y, w ktrej mecze rozgrywano na hali przy pomocy kijw i kr??ka. Zasady gry by?y bardzo podobne do hokeja na lodzie. Gr? nazwano floorhockey. Pierwszy turniej rozegrano w 1962 roku w Michigan.

W latach siedemdziesi?tych gra dotar?a do Szwecji, dzi?ki studentom, ktrzy zetkn?li si? z ni? w Holandii podczas wakacji. Sta?a si? bardzo popularna w szko?ach i klubach szwedzkich.

Jako dyscyplina sportowa zaistnia?a w momencie powstania w Szwecji pierwszego na ?wiecie zwi?zku sportowego pod nazw? Svenska Innebandy Forbundet w roku 1981. Szwecja jest krajem, w ktrym gra ta zdoby?a najwi?ksz? popularno??. W unihokeja graj? tam miliony ludzi, istnieje przesz?o 1500 klubw sportowych.

W 1986 roku utworzono mi?dzynarodow? federacj? - International Floorball Federation (IFF). Skupia ona obecnie 38 krajw z ca?ego ?wiata.

Do Polski unihokej zawita? w 1991 roku za spraw? Ewy i Rogera ??towskich z Gdyni. Zorganizowali oni wiele spotka? i prezentacji unihokeja po??czonych z przekazywaniem materia?w szkoleniowych dla szk? i klubw sportowych. Podsumowanie tej akcji promocyjnej stanowi? pokaz dyscypliny, po??czony ze spotkaniem z jej twrc? Carlem AK Ahlgvistem - propagatorem tej gry w Szwecji - dla przedstawicieli AWF z ca?ej Polski. Pokaz odby? si? w Gda?skiej Akademii Wychowania Fizycznego w 1992 roku.

W szybkim tempie zacz?li si? pojawia? nowi zwolennicy tej dyscypliny sportu, powsta?y kluby sportowe (pierwszym by? Gdy?ski Klub Sportowy UNO). W 1995 roku zosta?a zarejestrowana Polska Federacja Unihoca skupiaj?ca Uczniowskie Kluby Sportowe, Ludowe Kluby Sportowe i inne kluby z ca?ej Polski. W 1996 roku unihokej zosta? w??czony do programu Igrzysk M?odzie?y Szkolnej jako dyscyplina obowi?zkowa. Uprawia si? go obecnie w 5 000 szk? podstawowych, ?rednich i na wy?szych uczelniach.

Rok 1998 okaza? si? kluczowy dla Polski powstaje Polska Federacja Unihokeja - Floorball i w maju tego roku Polska zostaje przyj?ta do mi?dzynarodowego grona unihokeja i staje si? pe?noprawnym cz?onkiem mi?dzynarodowej federacji - International Floorball Federation.

Poprawiony: niedziela, 30 października 2011 15:49

Sponsorzy