"Nie ma bowiem takiej rzeczy, której wola ludzka nie byłaby w stanie osiągnąć przez dobrowolne działania jednostek połączonych we wspólnym wysiłku".

Alexis de Tocqueville

Projekty

Dzisiaj jest: Środa
19 Września 2018
Alfons, Alfonsyna, January, Konstancja,
Sydonia, Teodor, Więcemir

Zodiak: Panna

Historia unihokeja PDF Drukuj Email
niedziela, 21 sierpnia 2011 17:47

Historia

Unihokej jest niezwykle popularny w krajach skandynawskich. Gra ta nosi różne nazwy: w Szwecji i Rosji - innebandy, w innych krajach europejskich i azjatyckich w krajach azjatyckich (m.in. w Japonii, Indiach) - unihoc, Anglii - floorball, a w Niemczech - land hockey. Międzynarodowa Federacja tej dyscypliny przyjęła nazwę floorball.

Korzeniami swoimi sięga lat pięćdziesiątych. W tym okresie powstała w USA gra dla młodzieży, w której mecze rozgrywano na hali przy pomocy kijów i krążka. Zasady gry były bardzo podobne do hokeja na lodzie. Grę nazwano floorhockey. Pierwszy turniej rozegrano w 1962 roku w Michigan.

W latach siedemdziesiątych gra dotarła do Szwecji, dzięki studentom, którzy zetknęli się z nią w Holandii podczas wakacji. Stała się bardzo popularna w szkołach i klubach szwedzkich.

Jako dyscyplina sportowa zaistniała w momencie powstania w Szwecji pierwszego na świecie związku sportowego pod nazwą Svenska Innebandy Forbundet w roku 1981. Szwecja jest krajem, w którym gra ta zdobyła największą popularność. W unihokeja grają tam miliony ludzi, istnieje przeszło 1500 klubów sportowych.

W 1986 roku utworzono międzynarodową federację - International Floorball Federation (IFF). Skupia ona obecnie 38 krajów z całego świata.

Do Polski unihokej zawitał w 1991 roku za sprawą Ewy i Rogera Żółtowskich z Gdyni. Zorganizowali oni wiele spotkań i prezentacji unihokeja połączonych z przekazywaniem materiałów szkoleniowych dla szkół i klubów sportowych. Podsumowanie tej akcji promocyjnej stanowił pokaz dyscypliny, połączony ze spotkaniem z jej twórcą Carlem AK Ahlgvistem - propagatorem tej gry w Szwecji - dla przedstawicieli AWF z całej Polski. Pokaz odbył się w Gdańskiej Akademii Wychowania Fizycznego w 1992 roku.

W szybkim tempie zaczęli się pojawiać nowi zwolennicy tej dyscypliny sportu, powstały kluby sportowe (pierwszym był Gdyński Klub Sportowy UNO). W 1995 roku została zarejestrowana Polska Federacja Unihoca skupiająca Uczniowskie Kluby Sportowe, Ludowe Kluby Sportowe i inne kluby z całej Polski. W 1996 roku unihokej został włączony do programu Igrzysk Młodzieży Szkolnej jako dyscyplina obowiązkowa. Uprawia się go obecnie w 5 000 szkół podstawowych, średnich i na wyższych uczelniach.

Rok 1998 okazał się kluczowy dla Polski – powstaje Polska Federacja Unihokeja - Floorball i w maju tego roku Polska zostaje przyjęta do międzynarodowego grona unihokeja i staje się  pełnoprawnym członkiem międzynarodowej federacji - International Floorball Federation.

Poprawiony: niedziela, 30 października 2011 15:49

PARTNERZY